Boşanma Avukatı
Hukuk, çok çeşitli alanlarda düzenlemeler içeren bir haklar ve kurallar bütünüdür. Bu bütün içerisinde mesleki anlamda uzmanlaşmak oldukça önemlidir. Avukatlar, üstlendikleri davaların konusuna ve hukuki durumuna yönelik yeterli bilgiye sahip olmalıdır.
Bu sebeple bir alanda ihtisas sahibi olmak, bir avukat için oldukça değerlidir. Boşanma avukatı, aile hukuku alanında uzmanlaşmış, evliliğin sona erdirilmesi sürecinde müvekkillerine hukuki destek sağlayan avukatlara denir. Boşanma süreci duygusal ve hukuki açıdan oldukça karmaşık olabileceği için, tecrübeli boşanma avukatı ile çalışmak tarafların haklarını en iyi şekilde korumalarına yardımcı olur.
Boşanma Avukatı Ne İş Yapar?
Boşanma avukatları, aile hukuku üzerinde sahip oldukları uzmanlık ve deneyim sayesinde vekilliğini yaptığı tarafın haklarını en üst derecede korumayı amaç edinir. Boşanma davaları, kişinin medeni halinin yanı sıra miras hukukunu, mal rejimini ve maddi bir takım sorumlulukları da neticelendireceğinden dolayı sürecin doğru şekilde ilerletilmesi oldukça mühimdir. Boşanma davalarında avukatların başlıca görevleri şunlardır:
- Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarının açılması ve yürütülmesi,
- Maddi ve manevi tazminat taleplerinin ileri sürülmesi,
- Nafaka, velayet ve mal paylaşımı konularında müvekkil haklarının savunulması,
- Hukuka uygun delillerin toplanması ve mahkemeye sunulması,
- Yabancı mahkemelerde alınan boşanma kararlarının Türkiye’de tanınması ve tenfizi işlemlerinin yürütülmesi gibi çeşitli alanlarda görev yapar.
Boşanma Avukatı Nasıl Seçilir?
Boşanma davası avukatı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı kriterler vardır. Bu kriterlerin başında avukatın mesleki bilgisi ve deneyimi gelir. Deneyimli ve alanında bilgili bir avukatla çalışmak hukuki süreçlerde meydana gelebilecek hak kayıplarının önüne geçebilmek adına alınabilecek en kuvvetli önlemdir. Bunun yanı sıra avukatın iletişim yeteneği ve kendini ifade etme becerisi, haklarınızı savunma ve karşı taraf ile sulh olma açısından önemlidir. Avukatınızın görüşmelerinizi gizli tutacağı, iş ve işlemleri usulüne uygun yapacağı, stratejileri ile başarıya ulaşacağına duyulan güven de avukat seçiminde kriterlerden biridir.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Türk Hukukunda boşanma sebepleri, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde düzenleme alanı bulmuştur. Evlilik birliğinin temelden sarsılması gibi genel boşanma sebeplerinin yanı sıra zina, hayata kast, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı gib özel sebepler boşanmaya gerekçe gösterilebilir. Aşağıda boşanma sebepleri ve bu sebepler hakkında kısa açıklamalara yer verilmiştir.
Cana Kast ve Pek Kötü Muamele Nedeniyle Boşanma
Eşlerden birinin diğerine kasten zarar vermesi, şiddet uygulaması veya hayatına kast etmesi boşanma sebebidir. Bu tür davalarda mağdur olan tarafın delilleri eksiksiz sunması gereklidir. Genellikle bu davalar, bir ceza davasını da gerektirir. Mağdur eşin şiddet içeren eylemin ardından sağlık raporu alması ve şikayetçi olması, boşanma davasına da somut delil teşkil edeceğinden oldukça önemlidir.
Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme
Eşlerden biri yüz kızartıcı suç işler veya toplum tarafından kabul edilmeyen bir hayat sürerse, diğer eş boşanma davası açabilir. Kişinin sürekli mahkumiyetini gerektirecek bir halin bulunması ya da fuhuş, uyuşturucu, kumar gibi düşkünlüklerinin bulunması boşanmaya neden gösterilebilir.
Terk Nedeniyle Boşanma
Eşlerden birinin diğerini haklı bir nedeni olmaksızın terk etmesi ve bu terk süresinin yasal olarak belirlenmiş süreleri aşması halinde terk nedeniyle boşanma söz konusu olacaktır. Bu türde terk eden eş, geçerli sebebi olmaması halinde asli kusurludur.
Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma
Eşlerden birinin akıl hastalığı sebebiyle ortak hayatı sürdürmesi mümkün değilse ve bu durum doktor raporuyla tespit edilirse boşanma davası açılabilir. Hukuken kimse akıl hastası bir kişiyle evli kalmaya zorlanamaz. Fakat bu akıl hastalığının sonradan ortaya çıkması ya da ilerlemesi önem arz etmektedir.
Evlilik Birliğinin Sarsılması
Eşler arasında ciddi geçimsizlik olması ve ortak hayatın çekilmez hale gelmesi boşanma sebebi sayılabilir. Genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelden sarsılması haline çok çeşitli örnekler verilebilir. Şiddetli geçimsizlik olarak da tabir edilen bu türde taraflardan birinin ya da her ikisinin eylemleri neticesinde evlilik birliğinin sürdürülmesine ilişkin olasılık ortadan kalkmış ve evliliğin devamından tarafların herhangi bir çıkarının kalmamış olması gerekir.
Aşırı Kıskançlık
Eşlerden birinin diğerini aşırı derecede kıskanması ve hayatını zorlaştırması boşanma sebebi olabilir. Gerçekten de kıskançlık duygusunu aşırı derecede karşı tarafa yansıtan eş, hem evlilik birliğindeki güven duygusunu hem de gündelik yaşamın kalitesini zedeleyerek boşanmaya gerekçe oluşturur.
Boşanma Davasında Hukuka Uygun Deliller
Boşanma davalarında iddiaların ispatı, hukuka uygun şekilde elde edilmiş deliller ışığında gerçekleştirilir. Genel itibariyle aşağıdaki deliller geçerli kabul edilir:
- Tanık ifadeleri: Tanıkların anlatımları yaşanan olaylara ışık tutulması açısından önemlidir. Yemin ederek verilecek tanık beyanları diğer deliller doğrultusunda değerlendirilerek hükme esas alınır.
- Telefon mesajları, e-postalar: Eşlerin birbirlerine karşı ya da üçüncü kişilerle olan yazılı iletişimleri çeşitli şekillerde boşanma delili olarak kullanılır. Örneğin bir eşin zina ettiğine ilişkin yazılı mesajların bulunması, somut delil teşkil edecektir.
- Ses ve video kayıtları: Bazı durumlarda ses ve görüntü kayıtları da delil olarak kullanılır. Ancak gizli şekilde elde edilen görüntü ve ses kayıtları hukuka aykırı olarak nitelendirilerek hükme esas alınmaz. Buradaki delillerin hukukiliğinin takdiri mahkemeye aittir.
- Hastane raporları, polis tutanakları, savcılık evrakları: Eşin şiddet uygulaması bir boşanma sebebidir ve buna ilişkin her türlü resmi tutanak, boşanma kararına somut dayanak oluşturacaktır.
Boşanma için Nereye Başvurulur?
Boşanma davasının görevli ve yetkili mahkemede açılması zaman ve hak kaybının önlenmesi açısından önemlidir. Bu davalara bakmakla görevli mahkemeler aile mahkemeleridir.
Aile mahkemesi olmayan yerlerde asliye hukuk mahkemeleri, aile mahkemesi sıfatıyla boşanma davalarında görev yapar. Yetkili mahkeme ise tarafların son altı ay içerisinde ikamet ettiği yerdeki ya da eşlerden birinin ikametinin bulunduğu yerdeki aile mahkemesidir. Aile mahkemesi avukatı, bu sebeple boşanma davalarında uzmanlaşmış kişilerdir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası açılırken aile hukuku avukatı tarafından yapılacak ilk inceleme ve yönlendirme oldukça önemlidir. Bu dava delillerin bir araya getirilmesi ve olayların bir dilekçe vasıtasıyla açıklanmasının ardından gerekli masrafların yatırılmasıyla birlikte aile mahkemesine yapılacak başvuru ile açılır.
Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
Boşanma davalarının süresi tarafların boşanmaya ilişkin iradelerinin varlığına göre değişkenlik gösterir. Çekişmeli boşanma avukatı, tarafların boşanma isteğinin ortak olmaması halinde süreci hızlandırmaya yönelik çalışmalarda bulunur.
Çekişmeli boşanma davalarında süreç boyunca delillerin toplanması, tarafların sürece katkısı, çocukların durumu, tanıkların getirilmesi gibi pek çok hukuki eylem süreci uzatmakta olup bu yolla boşanmanın ortalama 1.5 – 2 sene sürdüğü söylenebilir.
Anlaşmalı boşanma avukatı ise tarafların ortak şekilde boşanmayı istemesi halinde görev yapar. İki tarafın da vekillik görevini yerine getiren bu avukatlar, protokol hazırlayarak boşanmaya ilişkin ihtilafları mahkeme önüne gelmeden giderir. Mahkeme tarafından incelenen protokolde bir eksiklik ya da itiraz bulunmuyor ise tek celsede boşanma işlemi gerçekleştirilecektir .
Boşanma Şartları Nelerdir?
Boşanmanın şartları her olaya göre değişkenlik gösterse de yasal boşanma sebeplerinden birinin varlığına ilişkin delil teşkil edecek varlıkların bulunduğu her halde boşanma iddiası ileri sürülebilir.
Boşanma için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Boşanma için gerekli evrakların içerisinde kişinin kimliği, evlilik cüzdanı, polis veya hastane raporları, kira sözleşmeleri gibi çok çeşitli belgeler bulunabilir. Bu sebeple dava açılmadan önce boşanma avukatı ücretleri araştırılarak doğru avukat ile çalışılmalı ve süreçte hatadan kaçınılmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Eşlerin boşanma konusunda uzlaşmaları halinde, anlaşma şartları yazıya dökülerek anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır ve bununla birlikte mahkemeye başvurulur.
Anlaşmalı Boşanma için Nereye Başvurulur
Anlaşmalı boşanma için de aile mahkemelerine başvurulması gereklidir. Bu hususta yardım almak için boşanma avukat vekalet ücreti sorularak bir avukata başvuru yapılabilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?
Tarafların boşanma, nafaka, velayet gibi konularda anlaşamaması durumunda çekişmeli boşanma davası açılır. Bu şekilde görülen boşanma işlerinde mahkeme tarafların iddia ve taleplerini dinler, hukuki delilleri elde ederek kararını verir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası eşlerden birinin dava dilekçesini yetkili aile mahkemesine sunması ile birlikte açılır. Bu süreçte gerekli harç ve giderlerin yatırılması gerekir.
Çekişmeli Boşanma Kaç Celsede Biter?
Çekişmeli boşanma davalarında sürecin kaç celsede tamamlanacağı her somut olaya göre değişkenlik gösterir. Örneğin şiddetin sabit olduğu, eşlerden birinin mağduriyetinin somut delillerle açıkça ortada olduğu bir olay bir ya da iki celsede boşanma ile sonuçlanırken çekişmenin mevcut olduğu ve delillerin sabit olmadığı bir boşanma davası çok sayıda celsede sonuç vermeyebilir.
Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Babaya Verilir?
Boşanma davalarının karar safhasında çocuğun üstün yararı gözetilerek velayet hakkının kime verileceği mahkeme tarafından belirlenir. Babanın velayet alabilmesi için temel kural olarak annenin çocuğa bakamayacak durumda olması ve babanın çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimini destekleyebilecek durumda olması gerekir. Anneye bağımlı yaşta olan çocukların velayetinin babaya verilmesi ise oldukça zordur.
Velayet Değiştirilmesi Davası
Değişen koşulların varlığı halinde çocuğun üstün yararı öne sürülerek velayetin değiştirilmesi talepli davalar yine aile mahkemeleri huzurunda açılabilir. Bu davalarda mahkeme, talebi ve delilleri göz önünde bulundurarak yeniden velayet hakındaki kararını açıklar.
Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat
Evliliğin sona ermesi nedeniyle zarar gören taraf, karşı taraftan maddi ve manevi tazminat talep edebilir. Maddi veya manevi tazminat talepleri, nafaka ile karıştırılmamalıdır. Nafaka sürekli bir ödemeyi içerirken tazminat tek seferlik zarar gidermeye yönelik olarak kararlaştırılan bir alacak kalemidir.
Boşanmada Tazminat Nasıl Talep Edilir?
Boşanmada tazminat talepleri, doğrudan davanın içerisinde talep edilebileceği gibi haricen boşanma neticesinde açılacak bir dava ile de talep edilebilir. Bu süreçte avukat görüşü alınması oldukça faydalı olacaktır.
Boşanmada Tazminat Miktar Nasıl Belirlenir?
Boşanma ile öne sürülen tazminat kalemleri mahkeme tarafından belirlenir. Gerek görülmesi halinde tazminat hesaplaması için bilirkişilerden yardım alınır. Maddi tazminatta somut delillerin varlığı halinde tazminat hesaplaması buna göre yapılır. Manevi tazminat ise mahkemenin takdiri doğrultusunda hesaplanacaktır.
Yurtdışında Verilen Boşanma Kararlarının Tanıma ve Tenfizi
Yabancı ülkelerde alınan boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanıma ve tenfiz davası açılması gerekmektedir. Bu davalar sonucunda verilecek karar, yurt dışında alınan kararın Türkiye’de de geçerli olmasını sağlayacaktır.
Boşanma Avukatının Ücreti Ne Zaman Ödenir?
Boşanma avukatı ücretleri, davanın başlangıcında veya belirli aşamalarda taksitlendirilerek ödenebilir. Ücretler, davanın türüne ve olayın mahiyetine göre değişiklik gösterir. Bazı durumlarda dava sonunda elde edilecek parasal gelir üzerinden oransal bir avukatlık ücreti şeklinde anlaşmalar yapıldığı da görülmektedir.
Boşanma Avukatının Görevi Ne Zaman Sona Erer?
Boşanma avukatının görevi, açılan davanın kesinleşmesi ile birlikte sona erer. Boşanmanın hüküm ifade etmesi için kararın kesinleşmesi gerekir.
İzmir Boşanma Avukatı
İzmir boşanma avukatı, İzmir ve çevresinde boşanma davalarına bakan avukatları ifade eder. Aile mahkemesi avukatı olarak da bilinen bu uzmanlar, müvekkillerinin haklarını en iyi şekilde koruyarak davaların olumlu sonuçlanmasına ve hak kayıplarının yaşanmasının önlenmesine yardımcı olurlar.
SSS
Boşanma Avukatı Kaç TL?
Boşanma avukatı ücretleri, olaya ve işin mahiyetine göre değişkenlik gösterir. Her yıl açıklanan AAÜT uyarınca avukatların alabilecekleri asgari ücret tutarı belirlenir. 2025 Yılı için boşanma avukatlığının asgari ücreti 30.000 TL olarak belirlenmiştir. Avukatların bu ücretin altına iş almaları yasaktır.
Boşanma Davasında Avukat Şart mı?
Boşanma davalarında avukat bulundurma zorunluluğu mevcut değildir. Taraflar, istemeleri halinde avukatsız olarak da süreci yürütebilirler. Fakat oldukça karmaşık ve uzun bir süreç olan boşanma sürecinde avukat yardımı hayati önem taşır. Sinan Eroğlu Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne başvurarak siz de uzman hukukçulardan avukatlık hizmeti alabilirsiniz.