Aile (Boşanma) Hukuku

Boşanma Davası Masrafları 2024

Evliliğin hukuki olarak geçerli bir şekilde hayat bulması ile evlenen kişilerin hukuki anlamda pek çok sorumluluğu meydana gelir. Çiftlerin evlendikten sonra hukuki anlamda yeni bir aile oluşturması bazı sorumlulukları beraberinde getirir. Evlilik birliği, hukuki anlamda ölüm ya da boşanma davası neticesinde çıkacak karar ile sona erer.

Bu noktada boşanma davası açma masrafları evliliğini sonlandırmak isteyen çiftler tarafından sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Boşanma davasının türü, avukatlık ücreti üzerinde değişkenlik yaratan temel faktörlerin başında gelir. Ayrıca boşanma masrafları içerisinde yargılamadan doğacak giderlerle birlikte dava sonunda ortaya çıkması muhtemel alacak kalemlerinin dikkate alınması gerekir.

2024 Boşanma Davası Masrafları Ne Kadar? 

2024 Boşanma Davası Masrafları Ne Kadar? 

Eşinden boşanmak isteyen fakat hukuki masrafları karşılayacak durumu olmayan vatandaşlar adli yardım müessesinden faydalanarak devlet desteği ile hukuki yardım alabilir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun ‘adli yardım’ başlıklı kısmında yer alan 334. Maddesi ‘’Kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler…’’ hükmünü içermektedir. Adli yardım başvurusunda bulunan vatandaşların adlarına kayıtlı herhangi bir malın bulunmaması, ücretli bir işte çalışmıyor olması gibi şartlar aranır. Yardım alma koşullarına uygun olmayan vatandaşlar tarafından ise boşanma davası mahkeme masrafları bizzat ödenmelidir. 

Boşanma davaları, tarafların karşılıklı ortak iradeleri ile bir anlaşmaya vardıktan sonra açılması hâlinde anlaşmalı boşanma ismini alır. Karşılıklı anlaşma olmaksızın mahkeme tarafından detayların belirleneceği davalar ise çekişmeli boşanma şeklinde anılır.

Boşanma davası masrafı, boşanmaya giden sürece ve davanın mahiyetine göre değişkenlik gösterir. Dava sürecinde taraflar kendilerini avukat ile temsil ettirmek isterlerse avukatlık ücretinden de sorumlu olurlar. Bu noktada çocukların velayetleri, doğacak tazminatlar, nafaka sorumlulukları, mal paylaşımları ve benzeri hususlarda önemli yenilikler doğuracağından süreci en iyi şekilde yönetmek gerekir. 

Tarafların yargılama usulü ve hukuki süreç hakkında uzman bilgisine danışarak hareket etmesi, avukat ile birlikte davayı yürütmesi pek çok konuda kendilerine fayda sağlayacaktır. Boşanma davası masrafları 2024 yılında avukatlık ücreti açısından incelendiğinde Türkiye Barolar Birliği’nin yayınladığı avukatlık asgari ücret tarifesine göre 17.900 TL + KDV şeklinde alt sınırla belirlenmiştir. İzmir Barosu’nun yayınladığı avukatlık tavsiye ücret tablosunda ise 2024 yılı için anlaşmalı boşanma ücreti 52.260, çekişmeli boşanma davası ücreti 72.728 TL olarak bildirilmiştir. 

Boşanma davası masraf hesaplama için avukatlık ücreti ile birlikte birden fazla yargılama gideri ve masraf kalemi dikkate alınmalıdır. Genel itibari ile masraf kalemleri şu şekildedir:

Boşanma Davası Avukatlık Ücreti

Türkiye genelinde geçerli avukatlık asgari ücret tarifesine göre avukatların boşanma davalarında görev almaları için alabilecekleri en düşük ücret 17.900 TL + KDV şeklindedir. Avukatların davalara ücretsiz veya asgari ücret tarifesinin altında bakmaları ise kanun gereği yasaktır. Anılan tarifenin yanında barolar tarafından bulunulan ilin genel ekonomik durumu ve yaşam pahalılığı gözetilerek geçerliliği ve uygulama alanı daha yüksek olan ücret tarifeleri yayınlanır.

İzmir Barosu tarifesine göre çekişmeli boşanma davası ücreti 72.728 TL’dir. Ortalama olarak ise boşanma davalarında görev alan avukatlar tarafından işin zorluğu, yükü, müvekkilin durumu, tarafların yaşadıkları gibi faktörler gözetilerek 30.000 ile 150.000 TL arasında değişen miktarlarda ücret tahsil edildiği görülmektedir. 

Anlaşmalı Boşanma Davası Avukatı Ücreti 

2024 yılı için İzmir Barosu tarafından yayınlanan ücret tarifesine göre anlaşmalı boşanma ücreti 52.260 TL olarak belirlenmiştir. Avukatlık asgari ücret tarifesinde ise boşanma davaları için herhangi bir ücret ayrımı yapılmamıştır.

Barolar tarafından belirlenen ücret tarifelerinin tavsiye niteliğinde olduğu fakat uygulamada avukatların işin mahiyetine göre anlaşmalı boşanma davaları için ortalama olarak 25.000 TL ile 75.000 TL arasında ücret aldıkları söylenebilir.

Boşanma Davası Masrafları Neler?

Boşanma Davası Masrafları Neler?
Customer service good cooperation, Consultation between a male lawyer and business people customer, tax and the company of real estate concept.

Avukatlık ücretinin yanında boşanma davası açmak isteyenler tarafından kanunen ödenmesi gereken zorunlu bir takım ücretler mevcuttur. 2024 yılı için ilgili ücretler şu şekildedir: 

Dava dosyasına yatırılan gider avansı: Mahkeme tarafından yargılama sürecinde yapılacak masraflar, davayı açan taraftan peşin olarak tahsil edilir. Dava sona erdiğinde davacı tarafın haklı çıkması hâlinde ödenen bu masraflar davalıdan tahsil edilerek davacıya geri ödenir. Gider avansı mahkeme tarafından yapılacak tebligatlar ücretlerinin karşılanması amacı ile alınır. Avansın yetersiz kalması hâlinde ise mahkeme tarafından kurulacak ara karar ile yeniden giderler için ücret yatırılması istenebilir. 

Dava harçları: Hukuki merciler önüne gelen her türlü uyuşmazlık, bir takım harçlara tabi tutulmuştur. Boşanma davası ikame edilirken de ödenmesi gereken harç kalemleri mevcuttur. Başvuru harcı ve peşin harç olarak adlandırılan iki ayrı harcın ödenmesi, davanın ikame edilmesinin ön koşuludur. Bu harçlar dava açılırken ödenir. 2024 yılında boşanma davaları başvuru harcı 427,60 TL’dir. Davanın açılması için alınan peşin harç da aynı şekilde 427,60 TL olarak alınmaktadır.

Yargılama esnasında meydana gelen gider kalemleri: Dava süreci devam ederken mahkeme tarafından bir takım ek iş veya işlemlerin yaptırılması, hakkaniyetli karara ulaşılabilmesi adına gerekli görülebilir. Hakimlerin uzmanlık alanı dışında kalan konularda bilirkişi raporu aldırılması, mahkeme tarafından bir takım olay veya olguların yerinde incelenmesi adına keşif işleminin yapılması gibi durumlarda ek olarak masraf ödenmesi gerekir. Evlilik birliğine ilişkin belgelerin yabancı dilde olması, eşlerden birinin Türkçe bilmemesi durumunda tercüman ücretinin de ödenmesi gerekecektir. Anılan bu giderler somut olayın gereklerine göre değişkenlik gösterdiğinden önceden belirlenebilir sabit bir miktar olarak ifade edilmesi mümkün değildir. 

Boşanma Davası Masrafları Nasıl Belirlenir?

Evlilik birliğini sona erdirmeye karar veren kişiler tarafından boşanma davası anlaşmalı ya da çekişmeli olarak ikame edilebilir. Tarafların aralarında gelişen süreç ve boşanmaya karşı tutumları masrafları da doğrudan etkiler. Anlaşmalı boşanma esnasında yargılama giderlerinin daha az olacağından bahsetmek mümkündür. 

Yargılamanın karşılıklı anlaşma esasıyla başlaması ve buna bağlı olarak mahkeme tarafından bir takım işlemlerin gerçekleştirilmemesi maliyeti düşüren bir etkendir. Anlaşma yolu ile boşanma davalarında mahkemeler tarafından bilirkişi raporu aldırılması, keşif işlemi yapılması gibi hususlara gerek görülmez. Çekişmeli boşanma esnasında ise mahkeme tarafından hakkaniyetli bir kararın verilebilmesi adına yapılacak pek çok işlem için tarafların masraf ödemesinde bulunması gerekir. 

Boşanma davası masraf miktarı hesaplanırken söz konusu giderlerin yanı sıra yargılama esnasında ek giderlerin meydana gelebileceğine dikkat çekmek gerekir. Örneğin davanın gereği olarak avukat veya mahkeme tarafından yapılacak yol masrafları, tanıklara ilişkin gider ve ücretler veya dava sonunda aleyhe doğabilecek vekalet ücreti gibi durumlar masraf miktarında değişiklik meydana getirebilir. Fakat ana giderlerin dışındaki masraflar istisnai durumlarda meydana gelir. Uygulamada tanıkların ücret talebinde bulunması, yol giderinin doğması hususlarına nadiren rastlanır. 

Avukatlık ücreti haricindeki diğer giderler dava sürecinde, davacı tarafından karşılanır. Davayı ikame eden kişi gider avansının yatırılmasından, tebligat ücretlerinin karşılanmasından, bilirkişi ve keşif ücretleri ile birlikte peşin harç, başvuru harcı gibi yargılamadan doğan giderleri karşılamakla mükelleftir. Davanın sonunda mahkeme tarafından verilecek karar hangi taraf aleyhine olursa yapılan bu masraflar da o tarafın üzerine bırakılır. 

Boşanma davası sonucunda nafaka ödenmesine karar verilmesi, mal paylaşımının mağduriyet yaratacak bir şekilde yapılması, çocuğun velayetine ilişkin hatalı bir tespite gidilmesi gibi durumlar süreci daha da ağır bir hâle getirebilir. Bu sebeple sürecin uzmanlar ile birlikte yürütülmesi önem arz eder. Siz de boşanma davalarında uzun yıllardır müvekkillerine hizmet veren Sinan Eroğlu Hukuk ve Danışmanlık Ofisi ile iletişime geçebilir, dava süreciniz hakkında destek alabilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu