İş ve Sosyal Güvenlik Avukatı Nedir? İş ve Sosyal Güvenlik Avukatının Görevleri Nelerdir?

İş hayatında işçi ve işveren arasındaki ilişkiler çeşitli hukuki düzenlemelere tabidir. Sosyo ekonomik olarak işverene karşı daha zayıf konumda olduğu kabul edilen işçilerin çalışma hayatında sömürülmelerinin önüne geçmek adına bu düzenlemeler, çoğunlukla işçiyi pozitif olarak ayıran bir anlayışla geliştirilmiştir. İş ve sosyal güvenlik hukuku, işçi haklarının korunması, işverenin yükümlülükleri ve sosyal güvenlik hakları gibi konuları kapsar. Bu alan, iş ilişkilerinde ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümünde yol gösterici olduğundan günlük hayatta büyük bir öneme sahiptir.

İş ve Sosyal Güvenlik Avukatı Nedir? İş ve Sosyal Güvenlik Avukatının Görevleri Nelerdir?

İş Hukuku Nedir?

İş hukuku, işçi ile işveren arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen hukuk dalıdır. İşçilerin çalışma şartları, maaşları, iş sağlığı ve güvenliği gibi konular iş hukuku kapsamında değerlendirilir. İş kanunu, işçi ve işveren arasındaki dengeyi koruyarak her iki tarafın haklarını güvence altına alır. İş hukukuna ilişkin düzenlemeler, genellikle işçi lehine yapılmış olsa da işçilerin belirli kurallara ve yasal sürelere uymaları şarttır.

İş Hukuku Avukatı Kimdir?

İş hukuku avukatı, işçi ve işverenin yasal haklarını savunan, iş hukuku kapsamındaki uyuşmazlıklarda danışmanlık hizmeti veren bir hukuk uzmanıdır. İşçilerin tazminat hakları, haksız işten çıkarma davaları ve fazla mesai alacakları gibi konularda işçiyi temsil ederken, işverenler için de hukuki süreçlerin yönetilmesine yardımcı olur. İşverenliklerin sıkça aylık danışmanlık hizmeti kapsamında avukatlık hizmeti aldıkları ile karşılaşılırken işçiler, yalnızca sorunlar meydana geldiğinde bu hizmet arayışına başlamaktadır. İş hukuku avukatları, mevzuata hakim ve süreç tecrübesi olan uzmanlar olarak iş davalarının taraflarını hukuki mağduriyetlere karşı korur.

İş Hukukunu Kapsayan Davalar Nelerdir?

İş hukuku çerçevesinde en sık karşılaşılan dava türleri şunlardır:

  • Haksız fesih nedeniyle ya da işçinin haklı feshi nedenli kıdem ve ihbar tazminatı davaları,
  • İşe iade davaları,
  • Fazla mesai alacağı davaları,
  • Hafta tatili ve ulusal genel bayram tatili alacaklarına ilişkin davalar,
  • İş kazası ve meslek hastalığı davaları.

İş Hukukunun Özellikleri

Her hukuk dalında olduğu gibi iş hukuku da tarihi ve evrensel bir takım prensipler çevresinde genişlemiştir. İş hukuku, neredeyse her yetişkin bireyin dahil olduğu çalışma hayatını düzenliyor oluşu ile herkesi ilgilendiren geniş düzenlemeleri içerir. Bu hukuk dalının genel özellikleri şu şekilde sayılabilir:

  • İşverene karşı sömürülmeye açık ve sosyoekonomik olarak daha zayıf konumda olan işçiyi koruma prensibi ön plandadır.
  • İşçi ve işveren arasındaki hakları, şartları ve dengeyi gözetir.
  • İş ilişkilerinde keyfiliği ve angaryayı engellemeye yönelik denetleyici bir rolü vardır.
  • İş sözleşmelerinin çeşitlerini, ödemelerin durumunu, çalışan haklarını ve sendikal hakları da içerisine alarak hak arama hürriyetini koruyan bir yapıya sahiptir.

İş Davalarının Olumsuz Sonuçlanması

İş hukuku davalarında eksik delil sunulması, yanlış hukuki dayanakların kullanılması veya dava sürecinde yanlış stratejiler izlenmesi, olumsuz sonuçlarla karşılaşılmasına neden olabilir. Bu nedenle iş davalarında uzman bir iş ve sosyal güvenlik hukuku avukatı ile çalışmak sürecin sağlıklı ilerlemesini sağlar. Olumsuz sonuçlanan bir iş hukuku davası hem zaman hem hak hem de parasal kayba neden olur.

İşçinin Haklı Fesih Halleri Nelerdir?

İşçi, aşağıdaki durumlarda iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir:

  • Ücretlerin zamanında ödenmemesi,
  • İşverenin işçiye kötü muamelede bulunması,
  • Çalışma şartlarının iş sağlığı ve güvenliğine aykırı olması,
  • İşçinin sağlık durumunu olumsuz etkileyen çalışma koşullarının mevcut bulunması,
  • Mobbing adı verilen muamelenin yaşanması,
  • İşçinin görev tanımının dışında çalışmaya zorlanması vb.

İş Mahkemesinde Görülen Dava Türleri

İş mahkemelerinde en sık görülen dava türleri şunlardır:

  • İşe iade davaları,
  • İş kazası nedeniyle tazminat davaları,
  • İş sözleşmesinin feshi ve işçilik alacakları davaları,
  • Sigortalılık sürelerinin tespiti davaları gibi davalar iş mahkemelerinde sıkça görülmektedir.

Sosyal Güvenlik Hukuku Nedir?

Sosyal güvenlik hukuku, bireylerin çalışma hayatı boyunca ve sonrasında sosyal haklarını koruma altına alan hukuk dalıdır. Sosyal devlet ilkesinin de bir gereği olarak geniş düzenlemeleri içeren sosyal güvenlik hukuku, bireylerin ömür boyu güvencelerinin sağlanmasını amaçlar. Emeklilik, işsizlik sigortası, sağlık sigortası gibi konular sosyal güvenlik hukukunun temelini oluşturur.

Sosyal Güvenlik Hukuku Nedir?

Şirketler İçin İş Hukuku Avukatı

Şirketler, iş hukuku alanında deneyimli bir avukat ile çalışarak hukuki süreçlerini daha sağlıklı bir şekilde yönetebilir. İş hukuku avukatı, işverenin iş kanununa uygun hareket etmesini sağlayarak olası davaların önüne geçer, süreçlerin usulünce yürütülmesini sağlayarak doğabilecek uyuşmazlıklarda sağlam bir temelin varlığını temin eder.

SSS

İşçi veya işveren olarak İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku avukatına ne zaman ihtiyaç duyarım?

İşçi veya işveren olarak iş sözleşmesi ile ilgili herhangi bir hukuki ihtilaf yaşadığınızda, bir iş ve sosyal güvenlik hukuku avukatına başvurmanız gerekir.

İşçi olarak işverenim beni işten çıkarttı. Ne yapabilirim?

İşten çıkarılan işçi, ihbar ve kıdem tazminatı ile birlikte işçilik alacaklarını işverenden talep edebilir. Eğer işten çıkarılma haksız ise işe iade davası açılabilir. Her somut olaya göre değişiklik gösteren işçi haklarının neler olduğu konusunda uzmanlardan görüş alınmalıdır.

İş hukuku davalarında avukat yardımı olmadan kendim dava açabilir miyim?

İş Kanunu’ndan kaynaklanan davalarda avukatla temsil zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat iş hukuku davaları teknik bilgi ve uzman deneyimi gerektirdiğinden uzman bir avukatla sürecin yürütülmesi hak kaybı yaşanmaması açısından önemlidir. Bu noktada Sinan Eroğlu Hukuk ve Danışmanlık Ofisi, müvekkillerine başarıyla hizmet etmeyi sürdürmektedir.

Başa dön tuşu