Kamu Davası Nedir?
Oldukça sık karşılaşılan sorulardan biri de kamu davası nedir? sorusudur. Kamu davası, cumhuriyet başsavcısı tarafından açılan ve toplumu, kamuyu veya devleti herhangi bir şekilde zarara uğratma ya adaleti yanıltıma durumu söz konusu olan her konu için açılan davalardır. Kamu davası açılabilmesi için herhangi bir şikayet olmasına gerek yoktur.
İhbar olması halinde, cumhuriyet başsavcısı kamu davası açmaya gerek olup olmadığını araştırarak gereğini yapar. Bazı davalar ise yalnızca şikayetle açılabilir. Şikayet olmaması durumunda dava açılmaz, şikayet geri çekildiğinde de dava düşer.
İçindekiler
Kamu Davasının Açılması
Cumhuriyet savcısı, bir suçun olduğunu öğrendiği an bu suçla ilgili bir kamu davasının açılmasının gerekli olup olmadığı konusunda araştırma yapar. Gelen ihbarlar doğrultusunda da çılan bu davalarda, savcılık her ihbarın peşine düşmez, düşemez. Somut bir etki gözlemlenebilen olayları araştırır.
Kamu Davası Açılmasının Ertelenmesi
Kamu davası, belirli bazı şartlar mevcutsa ertelenebilir.
- Söz konusu suç, 3 yılı aşmayan bir cezaya tabiyse,
- Yeterli derece şüphe veya ispat bulunmazsa ertelenebilir,
- Şüphelinin sicili temizse,
- Şüphelinin davranışları gereği suç işlemekten kaçınmak istediği tespit edilirse
Bu ve benzer durumlarda, savcılık kamu davası açılmasını erteleyebilir. Ancak somut ve belirli ispatlar bulunması halinde bu maddeler yeterli olmayacaktır.
Kamu Davasının Açılmasının Ertelenmesine İtiraz?
Mevcut suçtan zarar gören kişi, kamu davasının ertelenmesi kararına itiraz edebilir. Gördüğü zararı maddi ya da manevi gibi sebeplere dayandırarak ya da herhangi bir sebebe dayandırmaksızın verdiği dilekçe ile itiraz edebilir. Ancak bu itiraz kararının, erteleme kararından sonraki 15 gün içerisinde yapılması gerekir. Aksi takdirde artık itiraz hakkı kalmaz. İtiraz, sulh ceza mahkemelerine yapılabilir.
Kamu Davasının Açılmasının Ertelenmesi Sicile İşler Mi?
Kamu davasının açılmasına ilişkin erteleme kararları sicilde ayrı bir bölümde yer alır. Ancak adli sicil kaydında doğrudan görünmez.
Kamu Davası Nasıl Düşer?
Kamu davası açıldığında mutlaka bir ceza alınacak diye bir durum yoktur. Kamu davasının düşmesi de oldukça sık yaşanan bir durumdur. Eğer şikayete tabi bir suçtan dolayı kamu davası açıldıysa, şikayetçinin şikayetini geri çekmesi durumunda kamu davası düşer. Ancak, şikayete tabi olmayan suçlarda açılan kamu davalarında, davanın düşmesi için şüphelinin beraat etmesi gerekir. Bu da delillerle ve tanıklarla mümkün olabilir.
Kamu Davasına Katılma
Açılan bir kamu davasına katılabilmek bazı şartların aynı anda yerine getirilmiş olması gerekir.
- Davaya katılmaya ilişkin yazılı ya da sözlü talep
- Talepte bulunan kişinin, mevcut suç ya da konudan bir şekilde zarar görmüş olması ya da zarar görenlerde biri olması
- Yetişkin ve tam ehliyetli olmaları gerekir. Küçüklerin temsilcileri yer alabilir.
- Katılma talebi, konuyla ilgili hüküm verilmeden önce yapılmış olmalıdır.
Bu durumların sağlanması durumunda kamu davasına katılmak mümkün hale gelir.
Kamu Davası Cezaları
Kamu cezası, birçok konu hakkında açılabilir. Bu yüzden cezalar da söz konusu suça göre belirlenir. Bu ceza, para cezası, hapis cezası ya da kamu hizmeti gibi cezaları içerebilir. Bazı hapis cezaları ise para cezasına çevrilebilir.
Hakkında Kamu Davası Açılan Kişiye Ne Ad Verilir?
Bir kişi hakkında, şikayete tabi olan ya da olmayan herhangi bir suçtan dolayı kamu davası açılırsa o kişi artık sanık olarak adlandırılır.
Kamu Davası Ne Kadar Sürer?
Kamu davası, diğer birçok dava gibi belirli zaman alabilir. Ancak kamu davaları genel olarak 3 ay – 1 yıl arasında sonuçlanmaktadır.
Kamu Davası Açma Yetkisi Kime Aittir?
Kamu davası açma yetkisi cumhuriyet başsavcılığına aittir. Herhangi bir suçu etkileyen durumlarda, şikayet olsa da olmasa da cumhuriyet başsavcısı kamu davasını dava açar.
Kamu Davasına Giren Suçlar Nelerdir?
Kamu davası açılabilmesi için bazı suçların işlenmiş olması gerekir. Örneğin, taksirle yaralama, cinsel saldırı, basit şekilde hafif ama kasten yaralama, güveni kötüye kullanma, yalancı şahitlik, toplum düzenini bozma gibi tüm suçlar kamu davasının içeriğine girer.
Sonuç
Kamu davaları, ülkemizde çok yaygın olarak karşılaşılan davalardır. Bir kişi hakkında kamu davası açılabilmesi için ihbar gelmesi gerekir. Gelen ihbar, dava açmayı gerektirecek suçları kapsıyor ve kişinin bu suçları işlemiş olabileceğine dair ihtimal barındırıyorsa, dava cumhuriyet başsavcılığı tarafından açılır. Bazı suçlar, şikayet edildiği zaman açılır.
Şikayet geri çekilirse dava düşer. Ancak daha ciddi ceza suçlarında şikayet geri çekilse bile dava, kamu davası olarak devam eder. Örneğin, birisini motorla çarpıp yaralamaya neden olduktan sonra, kaçıldığında kişi şikayetçi olursa dava açılır. Ancak bu kişi daha sonra şikayetini geri çekse bile kamu davası olarak süreç devam eder.
Kamu davası açılabilecek birçok suç maddesi vardır. Bunlardan birinin işlenme ihtimaline dair delil ya da ihbar olması kamu davasının açılmasını sağlar. Çeşitli sebeplerden dolayı kamu davalarında erteleme söz konusu olabilir. Kamu davaları aynı zamanda ertelenebilir. Ancak, kamu davasının düşmesi için, suçun işlenmediğine karar verilmesi ile birlikte beraat kararı alınır.
Avukat Sinan Eroğlu, hukuk alanında başarılı olarak mesleğini icra eden avukatlardan biridir. Birçok alanda oldukça başarılı, deneyimli ve istikrarlı olan Eroğlu, ofisinde de birçok yetenekli ve başarılı avukatla hizmet vermektedir. Hizmet alanlarından biri de kamu davasıdır.
Kamu davası ile ilgili her türlü davalarınızda güvenerek Avukat Sinan Eroğlu ve başarılı ekibini tercih edebilirsiniz. Tüm müvekkillerine aynı önemi ve ilgili gösteren hukuk bürosu, başarıları ile de kendilerinden söz ettirmektedir.
Danışmanlık ve hizmet almak için hemen bizlerle İLETİŞİME GEÇİN