Genel

İş Yerinde Mobbing Davası

Mobbing, aslında uzun zamandır bilince olunmasa da hayatımızda olan ve sık karşılaşılan psikolojik şiddet olarak değerlendirilen durumlardan birisidir. Sosyal alanda da sık sık karşılaşılsa da en sık karşılaşılan alan iş yerleridir. İş yerlerinde kişiyi istifa ettirmeye yönelik baskı yapılması durumudur. Latince kökenli bir sözcüktür.

Bir kişinin veya grubun aynı şekilde bir kişiyi veya grubu rahatsız etmek, psikolojik olarak baskı altına sokmak ve bezdirmektir. Bir kişiye veya gruba mobbing uygulanması, karşı taraftı yaptığı işte yetersiz hissettirir ve özgüvenini zedeler. Bu durum yasal bir suçtur. Peki, iş yerinde mobbing davası açılabilir mi, bu durum nasıl kanıtlanır?

Mobbing Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Kişiler öncelikle karşılaştığı durumun tam olarak mobbing olduğundan emin olmalıdırlar. Zaman zaman yoğun iş temposundan dolayı yetersiz kalınabilir. Bu yetersizliğinde uzun sürmesi durumunda üst birimlerden uyarıların dozu gittikçe artacaktır. Bu uyarıları mobbing olarak algılamak ve kişilere dava açmak doğru değildir. Öncelikle yaşadığınız durumun mobbing olduğundan emin olmalısınız.

Mobbing belirtileri arasında şunlar vardır;

  • Çalışılan kurum içerisinde sürekli dışlanmak,
  • Yapılan başarılı işlerin takdir görmemesi ve önemsenmemesi,
  • Sorumluluğu olmayan diğer işlerin üzerine yıkılmaya çalışılması,
  • Fiziksel olarak yapılamayacak işleri yapmaya zorlanmak,
  • Hakaret,
  • Küfür,
  • Fiziksel şiddet gibi geniş kapsamlı olarak değerlendirilir.

Mobbing iş yerlerinde oldukça sık yapılan psikolojik şiddet türüdür. Genellikle işten çıkarma olaylarından sonra kişilere verilen yasal haklardan muaf olmak amacıyla yapılır. Kişilerin kendi istekleri ile istifa etmelerini ve haklarını talep etmemelerini sağlamak en büyük amaçtır. Ancak bu durumun yasal bir suç olduğu ve yaptırımları olduğu da unutulmamalıdır.

Mobbing Nedir

Mobbing Uygulandığını Anladığınızda Ne Yapmalısınız?

Eğer kişi veya kişiler tarafından mobbing gibi bir duruma maruz kaldığınızdan eminseniz öncelikle kendinizi ifade edecek özgüvene sahip olmalısınız. Bu özgüvene sahip olmamak ilerleyen süreçte başka işlerde de başarısız olmanıza neden olabilir. Mobbing uygulandığınız fark ettiğiniz anda, mobbing uygulayan kişi veya kişilere bu durumdan rahatsız olduğunuzu bizzat açıklamalısınız. Açıklamanız esnasında yanınızda mutlaka şahit olan kişi veya kişilerin olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Sonrasında mobbing hali devam ediyorsa yasal olarak haklarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Yasal destek aldığınız süre içerisinde de psikolojik olarak destek almak oldukça doğru olacaktır. Çünkü her ne kadar bir işte yeterli olduğunuzu düşünseniz de mobbing kişilerin üzerinde kalıcı etkileri olabilen psikolojik bir durumdur. İlerleyen süreçte özgüven yetersizliği ve sosyal fobi gibi ciddi durumlara da neden olabilir.

Mobbing Sonucu Yaşanan Diğer Psikolojik Sorunlar

Mobbing, kısa veya uzun vadede kişilerin üzerinde bir çok etki bırakabilir. Bazı kişiler bu etkileri kendi başına kolayca aşsa da bazı kişiler uzman yardımı almadan aşamaz. Kişilerde davranış bozuklukları ve sinirsel durumlarla kendisini gösterir.

Ardında;

    • Uykusuzluk hali,
    • Ağlama krizleri,
    • Kalabalık ortamlarda bulunmama isteği,
    • Kontrolsüz kilo alma veya verme durumu,
    • Alkol gibi zararlı maddelerin kullanılmaya başlanması,
    • Öfke kontrolünde zorluklar yaşama,
    • Mide, tansiyon ve kalp hastalıklarının başlaması ve artması gibi sorunlar yaşanabilir.

Kişiler bu duruma uzun süre maruz kalırsa intihar girişimleri de söz konusu olabilir. Bundan dolayı iş hayatında olan herkesin, yaptığı iş fark etmeksizin mobbing durumunun bilincinde olması ve yasal haklarını bilmesi gerekir.

Mobbing Davası Nedir?

İş yerinde mobbing durumuna maruz kalan kişi haklarının bilincinde olmalı ve aynı şekilde haklarını savunabilmelidir. Mobbin davası görülen psikolojik şiddetin yasalarla belirlenmiş kanunlar tarafından değerlendirilmesidir. Belirli şartlar sağlandığında ve kanıtlar sunulduğunda mobbing uygulayan kişi veya kişilere ceza uygulanır.

Mobbing Davası Nedir

Mobbing Davası Açmak İçin Ne Gerekir?

Mobbing davası açmak, bu davayı kazanmak için tek başına yeterli değildir. Özellikle kanıt oldukça önemlidir. Öncelikle mobbing durumuna maruz kalan kişi veya kişiler bir araya gelmeli ve beraber hareket etmelidirler. Birden fazla kişinin davacı olması kazanma ihtimalini neredeyse yüzde yüz arttırabilir. Kişi veya kişiler durumu anlatan detaylı bir dilekçe yazmalı veya avukat aracılığı ile yazdırmalıdır. Bu dilekçe ile birlikte kanıt olarak değerlendirilebilecek her şey beraberinde sunulabilir. Oldukça fazla kanıt ve şahitten destek almalısınız.

Mobbing Davasında Herhangi Bir İspat Yoksa Ne Yapılmalıdır?

Mobbing davalarında tanık ve kanıt en önemli detaylardır. Dava açılmaya karar verilmişse, dava açamadan önce gerekli araştırmalar yapılmalı ve mümkünse bir avukata danışılmalıdır. Avukat, gerekli olan tüm kanıtları nasıl elde edebileceğiniz hakkında bilgilendirmeleri yapacaktır. Hiç bir kanıt olmadan açılan davalarda kanıt olması zorunludur.

Eğer her ikisi de yoksa davayı kaybetme ihtimali oldukça yüksek olacaktır. Yargıtay tarafından verilen kararlarla beraber mobbing oldukça geniş kapsama yayılmış ve mobbing söz konusu olarak açılan davalarda kişilerin psikolojik olarak oldukça etkilenmiş olduğu gözlemlenmiştir. Bu sonuçtan dolayı mobbing davalarında, davayı açan kişinin kazanma ihtimali de artmıştır.

Mobbing Davasında Ne Talep Edilebilir?

Mobbing davaları çalışırken veya işten ayrıldıktan hemen sonra açılabilir. Çalışırken açılması durumunda iş sözleşmesinin fesih edilmesi söz konusudur. Ancak davanın kazanılması durumunda tazminat hakkı talep edilebilir. Davanın açılması ile birlikte yeterli kanıt ve tanık söz konusu ise dava kazanılır. Davanın kazanılmasının ardından davacı kıdem tazminatını, manevi tazminatını, varsa mesai haklarını veya maaş haklarını faizi ile birlikte talep edebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu