Genel

Müşteri Sırrı Niteliğindeki Belgelerin Açıklanması Suçu

Online olarak veya alışveriş merkezlerinden alışveriş yapıldığında müşteri kaydı yapmak amacıyla bazı kişisel bilgileriniz talep edilebilir. Bu kişisel bilgiler ilerleyen süreçlerde indirim haberlerini paylaşmak için veya ürünün değişimi, iadesi söz konusu olduğunda kullanılmaktadır.

Hem online olarak hem de dükkanlara giderek yapılan alışverişlerde bu bilgiler alınır ve saklanır. Alınan kişisel bilgilerin başka kişi veya kişilerle paylaşılması yasal bir suçtur ve yaptırımları söz konusudur. Peki, müşteri sırrı niteliğindeki bilgilerin açıklanması suçu nedir ve yaptırımları nedelerdir?

Ticari Sır Niteliğindeki Belgelerin Açıklanması Suçu

Ticari bir amaçla herhangi bir kurum veya kuruluş kişisel bilgilerini almış ve bilginiz dışında başka kişi veya kurumlar ile paylaşmışsa bu durum bir suç olarak kabul edilir. Bu durum sadece kişisel bilgilerden ibaret değildir. Kişiler hakkında tüm belge veya bilgilerin başkalarına aktarılması durumunun tamamı suç olarak kabul edilir.

Bu tür bilgileri ifşa eden kişiler şikayet edilmesi durumunda suçun niteliğine bağlı olarak 1 yıl veya 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilirler. Aynı şekilde cezanın para cezasına da çevrilmesi söz konusudur. Para cezasına çevrilen cezaların miktarı beş bin gün üzerinden hesaplanarak belirlenir.

Bankacılık Sırrı Niteliğindeki Belgelerin Açıklanması Suçu

Bankacılık sırrı genel olarak çalışan ve banka yönetimi arasında olan mali durumlar hakkında gizli tutulması gereken bilgilerdir.

Genel olarak;

  • Müşterilere verilen kredi ve nakit durumunu,
  • Gizli tutulması gereken mali bilgileri,
  • Gizli tutulması gereken iktisadi bilgileri,
  • Yönetim esasları,
  • Hizmet ve faaliyetleri kapsar.

Bu bilgilerin diğer kurum veya kişilerle paylaşılması kesinlikle yasaktır. Bankacılık sırları kurumda çalışan kişiler arasında kalmalıdır. Aynı şekilde gizli bilgilerin paylaşılması durumunda kişilere cezai yaptırımlar uygulanması söz konusudur.

Bankacılık Sırrı Niteliğindeki Belgelerin Açıklanması Suçu

Müşteri Sırrı Niteliğindeki Belgelerin Açıklanması Suçu Yargıtay Kararları

Türk Ceza Kanunu’nun 239. Maddesi gereğince yapılan meslek gereği sahip olduğu ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteriler ile ilgili herhangi bir bilginin kişi veya kişilerle paylaşması durumu suç olarak kabul edilir. Belirli deliller neticesinde şikayet edilmesi durumunda, kişi veya kişilere hapis cezası veya para cezası verilmektedir.

Daha öncesinde de verilen Yargıtay kararlarına göre bu suçu işleyen kişiler suçun niteliğine bağlı olarak 1 yıl veya 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmış veya buna bağlı olarak beş bin gün bazında hesaplanan para cezasına çarptırılmışlardır. Aynı zamanda bu suçu işleyen kişiler, suçu bağlı oldukları kurum bilgisi dışında paylaşmışsa işveren tarafından işten çıkarılma durumu da söz konusu da olacaktır.

Müşteri Sırrı Niteliğindeki Belgelerin Açıklanması Suçu Zamanaşımı

Müşteri sırrı niteliğindeki tüm bilgi ve belgelerin açıklanması veya paylaşılması ciddi bir suçtur. Sonuçları hapis cezası ve para cezasına bağlanan bu suçlarda ise bir zaman aşımı söz konusu değildir. Kurumlar, müşteri bilgilerini daima korumakla yükümlüdür. Her ne kadar zaman geçerse geçsin kişilerin bilgilerinin paylaşılması her zaman suç olarak kabul edilecektir.

Müşteri Sırrı Niteliğindeki Belgelerin Açıklanması Suçu Görevli Mahkeme

Her ceza türü ile ilgilenen görevli mahkeme farklıdır. Müşteri sırrı niteliğindeki belgelerin açıklanması veya başkaları ile paylaşılması suçu ile ilgilenen mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleri’dir.

Belirli kanıtlar sunularak yapılan şikayetler yapılması durumunda şikayette söz konusu olan kişi veya kişiler ifade vermek amacıyla çağırılır. Doğru delillerin sunulması durumunda ilgili şikayet Asliye Caza Mahkemeleri tarafından yargılar ve sonuca bağlanır.

Müşteri Sırrı Niteliğindeki Belgelerin Açıklanması Suçu Cezası

Kurumlarda çalışan kişilerin gerek online gerekse mağazalardan yapılan alışverişler esnasına aldıkları bilgiler başka kişi veya kişilerle paylaşmanın suçu 1 yıl veya 3 yıl arasında hapis cezasıdır. Bu hapis cezası beş bin gün bazında hesaplanan para cezasına da çevrilebilir.

Belirlenen cezalar işlenen suçun içeriğine bağlı olarak değişiklikler gösterebilir. Bu ceza oranları Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yapılan duruşmalar esnasında tüm ifade ve etkenler göz önünde bulundurularak hakimler tarafından yapılır.

Müşteri Sırrı Niteliğindeki Belgelerin Açıklanması Suçu Uzlaşma

Bazı suçlar uzlaşmaya açık olarak kabul edilirken bazı suçlar için uzlaşma söz konusu değildir. Mahkemenin uzlaşma ve itiraz hakkı verdiği suçlardan birisi de müşteri sırrı niteliğindeki belgelerin açıklanması suçudur. Kişiler bilgilerinin paylaşılması durumunda şikayette bulunur.

Şikayet Asliye Ceza Mahkemeleri tarafından yargılanır ve ilk duruşmada davalı olan kişiye uzlaşma hakkının olduğu bildirilmektedir. Bir sonraki duruşmaya kadar davalı ve davacı arasında uzlaşma yoluna gidilirse mahkeme düşer ve şikayet geri çekilmiş olarak kabul edilir. Uzlaşmaya tabi olan suçlar ticari sır, bankacılık sır ve müşteri sırlarının başka kişi veya kişilerle paylaşmasını kapsamaktadır.

Müşteri Sırrı Niteliğindeki Belgelerin Açıklanması Suçu Uzlaşma

Sık Sorulan Sorular

Müşteri bilgilerinin başka kişilerle paylaşılması durumu bir suç olarak kabul edilir. En sık sorulan sorular arasında bu suçların yaptırımları hakkındadır. Genel olarak en sık sorulan sorular arasında verilen hapis cezalarının süre konusu bakımından para cezasına çevrilip çevrilmediği ve verilen bu cezaların HAGB adı verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması durumuna tekamül edip etmeyeceği hakkındadır. Bu durumun söz konusu olması tamamen suçun niteliğine bağlı olarak verilecek olan cezaya göre değişiklik gösterir.

Ticari Sır Unsurları Nelerdir?

Ticari sır, oldukça geniş kapsamlı olarak incelenir. Genel olarak bankacılık sırrı veya müşteri sırrı gibi bilgililerin saklanmasıdır. Özellikle mesleği ve konumu gereği çalıştığı kurum ile ilgili iş işleyişini etkileyen gizli bilgileri bilen kişilerin bu bilgileri paylaşması etik olarak kabul edilmez.

Özellikle rekabet söz konusu olduğu için şirket çalışanlarının sahip olduğu ticari sırların paylaşılması ciddi cezalarla sonuçlanabilir. Bu sırları paylaşan kişiler sadece yasal olarak ceza almakla kalmaz aynı zamanda iş sözleşmelerinin sonlandırılmasına da neden olabilirler.

Yapılan yargılanmalardan sonra kişinin suçu işlediği sabit olursa ve uzlaşma ile ilgili olumlu bir sonuç alınamazsa bu durum kişilerin adli sicil kayıtlarına işlenir. Sicile işlendikten sonra bu suçu işleyen kişiler başka iş başvuruları esnasında da güven sağlayamadığı için iş bulma konusunda da zorlanabilirler.

Ticaret Sır Tescil Edilir Mi?

En sık sorulan sorular arasında ticaret sırlarının tescili ile ilgilidir. Ticaret sırrı tescili söz konusu değildir. Bu durum yasal olarak kabul edilmiştir. Aynı zamanda coğrafi olarak da sınırlı bir koruması yoktur.

Şirket Sırları Nelerdir?

Şirket sırrı, firmaların rakiplerine karşı korumakla sorumlu olduğu bilgilerdir. Bu bilgiler şirketlerin finansal durumlarını, işleyişlerini, tasarım veya iş formüllerinin tamamını kapsar. Bir şirkette çalışan her bireyin yaptığı işin detayları ile ilgili bilgileri kendisine saklaması ve iş eğitini sürdürmesi gerekir. Şirket sırları ve şirket sırlarına bağlı olarak müşteri sırları da saklanmalı ve kesinlikle başka kişi veya kurumlarla paylaşılmamalıdır.

Ticaret Suçlar Nelerdir?

Ticari suçlar, Ticaret Kanunu kapsamında değerlendirilen ticaret faaliyetlerini olumsuz anlamda etkileyebilecek olan davranışlarla alakalıdır. Genel olarak şirket çalışanları ve iş ile alakalı diğer çalışanlar tarafından yapılan ihlallerden oluşur. Yasal olarak yaptırımları söz konusudur.

Sonuç

Genel olarak hiç bir kurum veya kurum çalışanı bilginiz ve izniniz olmadan kişisel bilgilerinizi veya paylaşılan herhangi başka bir bilgiyi bir diğer kişiler ile paylaşamaz. Bilgilerin başka kişi veya kişiler tarafından paylaşılması durumunda şikayette bulunabilir ve bu durumu Asliye Ceza Mahkemeleri’ne taşıyabilirsiniz.

Tüm dava ve sorularınız için Bizimle İletişime Geçin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu