Şantaj Suçu Nedir?
Şantaj suçu nedir? sorusuna verilecek en doğru cevap Türk Ceza Kanunu‘nun yüz yedinci maddesine göre hürriyete karşı işlenen suçlar adı altına düzenlemeye girmiştir. Tehdit suçunun farklı bir türünü şantaj suçu oluşturur. Kişilerine değerlerine ait yöneltilen tehdit unsurları şantaj suçu olarak kabul edilmiştir.
İçindekiler
Şantaj Suçunun Şartları
Şantaj suçu Türk Ceza Kanunu’nun yüz yedinci maddesinde belirtildiği üzere kişinin hakkı ve yapıp yapmayacağı bir işi, kanuna aykırı olarak zorla veya farklı bir şekilde yapmaya ya da yapmamaya zorlanması ya da haksız çıkar sağlamak amaçlı zorlamadır. Türk Ceza Kanunun yüz yedinci maddesinin ikinci fıkrasında belirtildiği üzere kişinin şahsına veya başka bir kişiye fayda sağlaması amacıyla başka kişinin şerefine ve gururuna zarar verecek şekilde tehdit zoruyla yaptırılması durumunda, yapan fail suçu işlemiş sayılarak cezaya hükmedilir.
Şantaj Suçunun Cezası
Şantaj suçu Türk Ceza Kanunun yüz yedinci maddesinde kişinin özgürlük ve hürriyetine karşı işlenen suçlar maddesi altında belirtilmiş bulunur. Türk Ceza Kanunu’nda bu suçun cezası iki fıkra olarak düzenlenmiştir. Suçu işleyen kişiler için bir yılda üç yıla kadar hapis cezası verilmesi ve bu cezaya ek olarak beş bin güne kadar adli para cezası verilmesine hükmedilir.
Şantaj Suçunun Çeşitleri
Türk Ceza Kanunu’nun yüz yedinci maddesi gereğince şantaj suçu iki farklı şekilde belirtilmiştir. Şantaj suçunun birinci şekli maddi unsurlardır. bir kimseyi kanunlara aykırı olarak ya da yapmak zorunda olmadığı bir hareketi, davranışı çıkar uğruna yapmaya zorlamak bu türlerden bir tanesidir.
Bu durum için gerekli imkânların sağlanması amacı ile suçlu kişi mağdur kişilerin bir şeyi yapacağın ya da yapmayacağına dair beyan belirterek kişileri kendi iradesinin etkisi altına almasına denir.
Türk Ceza Kanunu’nun belirttiği türlerden ikincisi ise konunun geçmişe ait olması hususudur. İnsanların geçmişe ait bir kusurundan veya bir hatasından faydalanılarak kişinin şeref, onur ve gururunu etkileyecek şekilde başkalarına ifşa edeceği konusu ile mağduru etkisine almasıdır. Ama mağdur olan kişinin bu durumu herkes tarafından biliniyor ise şantaj suçunun oluşmasını teşkil edecek bir hal oluşmayacaktır.
Şantaj Suçu Zamanaşımı
Şantaj suçu Türk Ceza Kanunu’nda belirtildiği üzere mağdurun şantaj suçunu şikayet etmesi için herhangi bir süre tanımlanmamıştır. Olay gerçekleştikten sonra mağdur sekiz yıl içerisinde suçu ve suçluyu ihbar edebilir. Sekiz yıllık süre zarfının aşılması halinde ise mağdur kişi şikayet etme hakkını kaybeder. Bu sekiz yıllık süre içerisinde mağdur aleyhine işlenen suçu savcılığa bildirerek mahkeme işlerini başlatmalıdır. Bildirmemesi durumunda suç zaman aşımına uğrayacağı için savcılık soruşturma başlatılmasına gerek duymayacaktır.
Şantaj Suçunun Unsurları
Şantaj suçunun unsurları Türk Ceza Kanunu’na göre şu şekildedir. Mağduru kanun kuralları dışına çıkarak yapmak zorunda olmadığı bir şeyi yapmasına ya da yapmamasına zorlamak. Mağdur kişinin haksız çıkar sağlanmak için zorlanması, mağdur kişinin onur, şeref, gurur ve saygınlığına zarar verecek şekildeki durumların açıklanacağı söylenerek tehdit edilmesi durumu şantaj suçunun unsurlarını oluşturmaktadır. Bu unsurlar Türk Ceza Kanunu’nun yüz yedinci maddesinde açıklanmıştır.
Şantaj Suçu Adli Para Cezasına Çevirme
Mahkemelerce görülen davalarda şantaj suçu sonrasında verilecek olan cezanın adli para cezasına çevrilmesi olanağı alternatif olarak bulunur. Bu durum tamamen hakimin vereceği cezaya bağlı olarak değişebilir. Şantaj suçlarında taraflar arasında uzlaşma sağlanabildiği için uzlaşmaya gidilebilir. Mahkemede görülen dava sonucunda hakimin verdiği hüküm açıklandıktan sonra hüküm işleminin bırakılması kararı da çıkabilecek sonuçlar arasında bulunur.
Şantaj Suçu Yargıtay Kararları
Suçlu kişinin kendisini farklı bir isimle tanıtarak çevresindeki insanlardan belirli yüksek bir miktar para alma amacı ile belirlediği mağdur kişilerin ev telefonlarını, iş telefonlarını ya da cep telefonlarını arayarak belirlediği miktardaki parayı kendisine vermelerini ve vermedikleri taktirde mağdur kişiye ait elinde bulundurduğu kişilerin özel fotoğraflarını sanal ortamda ya da sosyal medya platformlarında yayınlayacağını söyleyerek tehdit etmesi veya kişileri arayarak istediği miktardaki ücretin kendisine verilmediği taktirde mağdur kişiyi vuracağını söylemini sanığın kabullenmesi suçun yağmalama sınıfına girdiği mahkemece gözetilmeksizin kanıtların değerlendirmesinde yanılgıya, hataya düşülmesi yazılı şekilde uygulanması bozmayı gerektirir.
Sık Sorulan Sorular
Şantaj ile karşılaşan mağdur ne yapacağı konusunda büyük bir telaş içerisinde hareket eder. Durumun gizliliği söz konusu ise çevresinin duymaması için uğraş verebilir. Peki bu durumda mağdur kişinin cevap aradığı sorular nelerdir ve nerelerden cevap bulabilir. Bu sorulan en başında eğer istediğini yapmazsam dediklerini yapıp yapmayacağıdır. Şikayette bulunursa bu durumun nelere yol açabileceğini bilmediği için doğru karar olup olmamasıdır. Şantaj ile karşılaştığı durumda şikayette bulunmak isterse öncelikle nereye başvuru yapması gerektiğidir.
Şantaj ile karşılaşan bireyler korku ve endişe ile hareket etme çabasına girdikleri için hatalı hareketler zincirine dahil olabilir. Böyle bir durum karşısında her birey sakinliğini koruyarak ilgili yetkili birimlere telefon aracılığı ile ya da şahsen başvuru yaparak şikayette bulunabilirler. Böyle bir durum karşısında şantaj suçunu işleyen kişinin isteklerinin bitmeyeceği de düşünülmesi gereken hususlar arasında bulunmalıdır.
Şantaj Suçu Örnek?
Şantaj suçlarına örneklendirme yapılacak olursa, ayrılık ile sonuçlanmış ilişki yaşayan bir çiftin ayrılması sonucunda veya çiftlerden birinin evli olması durumunda erkek veya kadın tarafından resim, mesaj, konuşma kaydının karşı tarafın eşine gösterileceğinin söylenmesi, bu durumun gerçekleşmemesini istiyor ise karşılığında ya ilişkinin devamının istenmesi ya da belirli bir ücret talep edilmesi şantaj suçlarına örnek olarak verilebilir. Bu ve bunun gibi birçok durumda şantaj suçları arasında gösterilebilir. Elinde bulunan fotoğrafların sosyal medya platformlarında yayınlayacağını, yayınlanmamasını istiyor ise karşılığında belirli bir ücret veya talep edilen hareketin yapılması gerektiğinin söylenmesi de şantaj suçları sınıfındadır.
Şantajdan Hapse Girilir mi?
Şantaj suçundan dolayı suçlu kişinin hapis cezasına hükmedilmesi ya da adli para cezası cezasına hükmedilmesi durumu mevcuttur. Şantaj suçlarının ilgili mahkemelerde ispatlanması sonucu Türk Ceza Kanunu’nun yüz yedinci maddesi gereğince şantaj suçunu işleyen kişi bir yıldan başlayarak üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılması mahkemelerce hakim tarafından hükmedilip onaylanabilir.
Şantaj Yapmanın Suçu Nedir?
Şantaj Türk Ceza Kanunun yüz yedinci maddesinde belirtildiği üzere kişinin hak ve hürriyetine özel yaşamına saygınlığın bozulması durumunda suç olarak kabul edilmiştir. Bu suçun cezası da savcılığa şikayet edilmesi ile mahkemelerde hakimler tarafından belirlenir.
Tehdit ve Şantaj Farkı Nedir?
Tehdit ve şantaj suçlarına verilen cezaların süreleri birbirlerinden farklıdır. Aralarındaki farklardan birisi tehdit suçunun uzlaşmaya açık bir suç iken şantaj suçu uzlaşmaya açık olmayan bir suç türüdür. Suça sebep olan eylemlerin iyi tespit edilmesi çok önemli bir kavram olarak nitelendirilir. Eylemin iyi belirlenerek ceza verilmemiş olması durumunda şantaj suçu sebebi ile verilen hüküm davanın temyize taşınması sonrası bozulabilir.
Sonuç
Şantaj suçu davalarında veya başka herhangi bir davada mağdur ya da fail tarafından vekil olarak atanan avukat, müvekkil avukat arasındaki gizliliği benimseyerek müvekkiline ait her bilgiyi sır niteliğinde görmelidir. Suçu işlemiş ya da işlememiş olması önemsenmeksizin davada müvekkilini savunması gerekir.
Avukat gerekli delilleri ve bilgileri araştırarak topladıktan sonra şikayet ya da savunma süreci başlatılır. Şantaj karşısında şantaj yapan kişiden veya şantaj sebebinden korkarak sessiz kalınmamalıdır. Bu tür durumlarda mağdur sessiz kalarak suçlunun isteklerini yerine getirdiği taktirde üzerindeki baskı daha çok artış gösterecektir.
Tüm dava, dosya ve sorularınız için bizimle İletişime Geçiniz!