Genel

Siber Suç Nedir? Bilişim Suçları ve Cezaları Nelerdir?

Siber suç nedir? Bilişim suçları ve cezaları nelerdir? sorusunun cevabı son zamlarda en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Günümüz dünyasında teknoloji geniş bir yer buluyor. Özellikle erişim kolaylığı olması nedeniyle siber suçlar da artıyor.

Bilgisayar, tablet, telefon, pos makinesi ve ATM gibi bilişim araçları kullanarak işlenen suçlara siber suç deniyor. Genel bir ifade ile herhangi bir şekilde bilişim sistemlerinde yapılan hukuka aykırı işlemlerin bütünüdür diyebiliriz.

Bilişim Suçları Nelerdir?

​​​​​​Siber suçların bir diğer ismi bilişim suçlarıdır. Bu suçlar 5237 sayılı TCK’nın 243. ve 246. maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Bu maddeler kapsamında:

  • Sistemi bozmak
  • Sistemi engellemek
  • Verileri yok etmek
  • Verileri değiştirmek
  • Kredi veya banka kartlarını kötüye kullanmak
  • Yasak programlar
  • Yasal olmayan cihazlar

Güvenlik tedbirlerine aykırı olduğu için bilişim suçları arasında yer alıyor.

Bilişim Suçları Cezaları Nelerdir?

Bilişim suçlarının taksirle işlenmesi mümkün olmadığı için tüm bu suçlarda kast aranır. Yapılan ihlalin şekline ve etkisine göre adli para cezasından hapis cezasına kadar farklı yaptırımları bulunuyor. Örneğin sistem verilerinin değiştirilmesi ya da yok olması halinde fail hakkında 2 yıla kadar hapis hükmoluyor. Benzer şekilde söz konusu eylemlerinle haksız kazanç sağlanması halinde ise 2 ila 6 yıla kadar hapis cezası veriliyor.

siber guvenlik suclari

Bilişim Sistemine Girme Suçu (TCK Madde 243)

​​​​​​TCK madde 243, Bilişim Sistemine Girme Suçu’nda iki farklı suça yer veriyor. 243/1 hükmünde düzenlenen ilk suç bilişim sistemine girip, suçta kalmaya devam etmektir. İkinci suç ise, 243/3’te düzenlenmiştir. Bu madde sistemdeki verilerin değiştirilmesi veya yok edilmesi suçudur. Bilişim Sistemine Girme Suçu TCK Madde 243, Avrupa Konseyi Siber Suçlar Çerçevesinde düzenlenmiştir. Suçun faili “hacker” olarak adlandırılıyor. Mağdurun da sistem üzerinde hakkı olması gerekiyor.

Sistemi Engellemek-Bozmak-Verileri Yok Etmek Veya Değiştirmek Suçu (TCK M. 244)

TCK 244. Madde’ de birden fazla suç birlikte düzenlenmiştir. Madde 244/1 bilişim sisteminin işleyişini bozmak veya engellemek, madde 244/2 sistemindeki verileri yok etmek, bozmak, verileri başka yere göndermek, sisteme veri yerleştirmek, erişilmez kılmak eylemleri kapsamında düzenlenmiştir.

Bilişim Suçu Nasıl İspat Edilir?

Türk Ceza Kanunu madde 243’te düzenlenen Bilişim Sistemine Girme Suçu’nda ispat için; ikrar, tanık ve mağdur beyanları, bilgisayar kayıtları ve ​IP bildirimleri incelenir.

Madde 244 hükmünde düzenlenen Sistemi Engellemek, Bozmak, Verileri Yok Etmek Veya Değiştirmek Suçu’nun ispatında da yine beyanlar, ikrar, kayıtlar ve bildirimler esas alınıyor.

Madde 245 Banka Veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu ispatı için tüm bu beyanlara ek olarak arşivlere ilişkin dekont/ fatura, telefon kayıtları, bankalara verilen müzekkere cevapları ve HTS raporları ele alınıyor.

siber guvenlik suclai nelerdir

Siber Suça Ortak Olma Nedir?

Siber suça ortak olma yani iştirak, kasten işlenen bir suça başkalarının da dahil olmasıdır. Taksirli suçlar için iştirak söz konusu değildir. Fakat siber suçlar kasten işlenebilen suçlardır ve bu suça ortak olma söz konusudur. Bilişim suçlarında iştirak hükümlerinde özel düzenlemeye yer verilmemiştir. İştirak edenler için de genel düzenlemelere ilişkin tüm hükümler uygulanıyor.

Bilişim Suçlarında Etkin Pişmanlık Ceza İndirimi

TCK madde 243’de düzenlenen eylemin bedel karşılığında yararlanılabilen sistemlerle işlenmesi durumunda cezada indirime gidiliyor. Madde 244 hükmü eylemlerinde mağdurun rıza göstermesi söz konusu ise eylem hukuka uygun kabul ediliyor. Madde 245 hükmünde ise etkin pişmanlık ceza indirimine sebep olabiliyor.

Sonuç

Teknolojinin gelişmesiyle bilişim suçları gündeme gelmiştir. Üstelik bu suçlar yaygın işlenen, kapsamlı suçlar arasında yer alıyor. Kovuşturulması ve soruşturulması re’sen takip edilen bilişim suçlarında zaman aşımı 8 yıldır. Bilişim suçlarının mağduru ve faili özel düzenlemeler dışında herkes olabilir. Bu yüzden siber suçlar kapsamında fail ya da mağdur olduğunuz durumlarda uzman bilişim avukatları ile birlikte çalışmanız gerekir.

https://www.sinaneroglu.av.tr/ alanında uzman bilişim avukatları ile siber suç kapsamında fail ya da mağdur olan herkesin yanında. Tüm hükümlere detaylarıyla vakıf olan başarılı avukatları ile yüzlerce kişiye hizmet vermeye devam ediyorlar. Haftanın 7 günü 24 saat avukat ihtiyacına yanıt veriyorlar.

Danışmanlık ve hizmet almak için hemen bizlerle İLETİŞİME GEÇİN

Siber Suçlara Şikayet Edilince Ne Olur?

Siber suçlara şikayet edilmesi halinde failler hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Kişisel haklara saldırı söz konusu ise tazminat hakkına da sahip olursunuz. Siber suç kovuşturması çoğunlukla şikâyete bağlı olmadan re’sen takip ediliyor. Fakat aynı zamanda beyanlar da esas alınıyor. Mağdur veya sanık beyanı ile süreç başlatılabiliyor.

Fake Hesap Siber Suçlar Bulur Mu?

Fake yani sahte hesap açmak tek başına suç sayılmıyor. Fakat açılan bu fake hesaptan hakaret ve tehtit gibi eylemlerde bulunmak suç kabul ediliyor. Fake hesaplardan yapılan farklı suçlar hem şikayet üzerine hem de re’sen takip ediliyor. Bu hesaplar araştırma ve inceleme neticesinde kolayca bulunuyor.

Siber Suçlar Ne Kadar Yatar?

​​​​​​Siber suçlarda hem hapis hem de para cezası uygulanıyor. İşlenen suça göre 3 aydan 7 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Bu cezanın yararı veya indirimi hakimin takdir yetkisine bağlıdır. Madde 243’te 6 aydan 2 yıla kadar, madde 244’te 1 yıldan 5 yıla kadar, madde 245’te ise 3 yıldan 7 yıla kadar yatar oluyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Wow, incredible blog layout! How long have you been running a blog for? you made running a blog glance easy. The overall glance of your web site is great, let alone the content!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu