Sözleşmeler Hukuku Avukatı
Hukuk, hayatın her alanına ilişkin düzenlemeleri içeren haklar ve kurallar bütünüdür. Medeni toplumların yaşantısının en temelini oluşturan hukuki düzenlemeler, gelişmeler ışığında çeşitli dallara ayrılmış ve bu dallarda uzmanlaşılması önem arz etmeye başlamıştır. Hukukun önemli alanlarından biri olan sözleşmeler hukuku, taraflar arasındaki hak ve yükümlülükleri belirleyerek sözleşmeye ilişkin doğabilecek uyuşmazlıkların önüne geçmeyi amaçlar. Uzman bir sözleşmeler hukuku avukatı; sözleşme hazırlama, inceleme ve hukuki ihtilafları çözme konusunda kritik bir rol oynar. Ayrıca sözleşmelerin yasaların emredici hükümlerine aykırılık teşkil etmemesi, tarafların haklarını ve menfaatlerini orantılı biçimde gözetmesi, içeriğinin açık ve anlaşılır olması sözleşme avukatının uzmanlığı ile doğrudan ilgilidir.
Sözleşme Hukuku Nedir?
Sözleşme hukuku, taraflar arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen ve sözleşmelere ilişkin kuralları içeren bir hukuk dalıdır. Hukukumuzda sözleşme serbestliği kuralı bir ilke olarak yer alsa da bu kuralın istisnasını yasal düzenlemeler oluşturur. Her ne kadar sözleşme tarafları hür iradeleri ile anlaşma gerçekleştirebilseler dahi bu anlaşmalar tarafların aleyhine olacak şekilde yasal emredici düzenlemelerin aksine gerçekleştirilemeyecektir. Tarafların hak ve yükümlülüklerini bir çerçeve görevi ile belirleyen bu hukuk dalı üzerinde uzmanlaşan avukatlar, her türlü sözleşme çeşidine ilişkin geniş bilgiye sahiptir.
Sözleşme Hukuku Avukatı Kime Denir?
Sözleşme hukuku avukatı; sözleşme hazırlama, inceleme, revize etme, yasal şartları inceleme ve hukuki ihtilaflarda müvekkillerini savunma konusunda uzmanlaşmış hukukçulara verilen isimdir. Tarafların menfaatlerini koruma ve sözleşmelerden doğan hak kayıplarını önleme konusunda bu avukatlar oldukça kritik bir rol oynar. Özellikle önemi yüksek bulunan sözleşmeler imza edilmeden önce sözleşme avukatından danışmanlık hizmeti almak doğması muhtemel pek çok sorunun önüne geçebilmek adına faydalı olacaktır.
Sözleşme Hukuku Avukatının Görevleri Nelerdir?
Sözleşme hukuku avukatları, aynı anda pek çok önemli görevi üstlenir. Hukukumuzda sözleşmeler bağışlama sözleşmesi gibi basit sözleşmelerden uluslararası ticarete ilişkin yüksek meblağları içeren sözleşmelere kadar erişebilen çeşitliliktedir. Devletler arası sözleşmeler de sözleşmeler hukukunun konularından birini oluşturur. Son dönemde sıkça gündem olan İstanbul Sözleşmesi, çok taraflı milletlerarası sözleşmelere örnek gösterilebilir. Bu avukatların temel görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- Hukuki kurallar gözetilerek bu çerçeve dahilinde sözleşmeler hazırlamak,
- Mevcut sözleşmeleri inceleyerek hukuka uygunluğunu değerlendirmek,
- Sözleşmeden doğan ihtilaflarda müvekkillerinin haklarını ve menfaatlerini savunmak,
- Sözleşme ihlalleri durumunda gerekli dava ve takip işlemlerini başlatmak,
- Taraflar arasında çıkabilecek anlaşmazlıklara çözüm yolları sunmak ve arabuluculuk faaliyetlerini yerine getirmek.
Sözleşmenin Esaslı Unsurları Nelerdir?
Bir sözleşmenin hukuki geçerliliğe sahip olabilmesi için taşıması gereken unsurlar genel itibariyle şu şekilde sayılabilir:
- Tarafların Anlaşması: Tarafların serbest iradeleri ile sözleşme yapmaları gerekir. Bir tarafın iradesinin sakatlanarak sözleşme imzalamış bulunması, sözleşmenin geçersiz olduğu yönünde ileri sürülebilecek hukuki iddialar ortaya çıkartacaktır.
- Konu: Sözleşmenin konusu hukuka ve ahlaka uygun olmalıdır. Genel kurallara, ahlaki değerlere ve insan haklarına aykırı konu içeren sözleşmeler mutlak olarak geçersizdir.
- Borç Yaratma: Taraflardan birinin veya her ikisinin sözleşme ile bir borç altına girmesi gerekmektedir. Sözleşmenin amacı, birden fazla taraf arasındaki hukuki ilişkinin yazılı halde imza altına alınması olduğundan borcun olmadığı metinlerin sözleşme olarak anılmasının imkanı bulunmamaktadır.
- Şekil Şartları: Bazı sözleşme türleri belirli şekil kurallarına bağlı olabilir. Yazılı şekil şartı, noterlik onayı veya eşin rızası gibi aranan yasal şartlar hakkında bilgi alınarak sözleşme yapılması, ileride doğabilecek problemlerin önüne geçilmesi adına önem arz edecektir.
Sözleşme Türleri Nelerdir?
TÜrk hukukunda yaygın olarak yer edinmiş belirli tipik sözleşmeler bulunmaktadır. Bu sözleşme türleri şu şekilde sıralanabilir:
Satış Sözleşmesi
Bir mal veya hizmetin satışına yönelik yapılan sözleşmelere satış sözleşmesi adı verilir. Satış sözleşmesinde alıcı ve satıcı taraf, satılan bir mal ya da hizmet ile satış bedeli unsurları yer alır.
Eser Sözleşmesi
Eser sözleşmeleri, sözleşmenin tarafı olan kişilere karşılıklı borç yükleyen bir tür iş görme sözleşmesidir. Söz konusu sözleşmenin yüklenici tarafı, sözleşmeye konu işi meydana getirmekle mükellefken karşı taraf ise buna karşılık bir bedeli ödeme göreviyle borçlanır.
Kira Sözleşmesi
Kira sözleşmesi, taşınır ya da taşınmaz mallar hakkında kurulan kullandırma hakkına yönelik bir çeşit sözleşmedir. Bu sözleşmelere konu varlığın mülkiyetine ya da kiralama yetkisine sahip taraf kiralayan, karşı tarafı ise kiracı olarak bir takım hak ve borçları üstlenir.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi
Bir arsanın üzerinde inşaat yapılması ve yapılan inşaattan arsa sahiplerine kat ya da daire verilmesine yönelik bir anlaşmayı içeren sözleşmelere kat karşılığı inşaat sözleşmesi adı verilir. Bu sözleşmeler tüm paydaşların katılımıyla noterliklerde imzalanır.
Satış Vaadi Sözleşmesi
Satış vaadi sözleşmesi, malikin bir taşınmazı ileride belirli koşullara bağlı olarak devredeceğine ilişkin vaatte bulunduğu sözleşme türüne verilen isimdir.
Devre Mülk Satış Vaadi Sözleşmesi
Devre mülk, bir taşınmazın mülkiyet hakkının bölünerek yılın belirli dönemlerinde kısıtlı sürelerle kullanma hakkını kişiye tanıyan bir çeşit mülkiyet türüdür. Buna ilişkin satış vaadi sözleşmeleri de hukukumuzda yaygın şekilde yer edinen tipik sözleşmelerdendir.
Hizmet Sözleşmesi
Hizmet sözleşmesi yasal tanımına göre işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle işgörmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.
Sözleşme Avukatı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir sözleşme avukatı seçerken dikkat edilmesi gereken faktörlerden bazıları şu şekilde sayılabilir:
- Deneyim ve Uzmanlık: Sözleşme avukatı, mutlaka alanında yetkin ve deneyimli olmalıdır. Geçmiş başarıları ve biriken deneyimi ile bir avukat, pek çok hak kaybının önüne geçebilir.
- Başarılı Referanslar: Daha önceki müvekkillerinden ve yürüttüğü davalardan başarılı sonuçlar alan avukatlar tercih edilmelidir.
- Güncel Hukuki Bilgi: Sözleşme avukatının en önemli meziyetlerinin başında mevzuat hakimiyeti gelir. Hukuki düzenlemeleri iyi bilen bir avukatın sözleşme çalışmaları oldukça faydalı olacaktır.
Sözleşmeler Hukuku Avukatına İhtiyaç Duymanızın Kritik Nedenleri
Sözleşmeler hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukata pek çok nedenle ihtiyaç duyabilmeniz mümkündür. Bu nedenlerin en başında, avukatınızın size sağlayacağı hukuki koruma gelir. Sözleşmelerin incelenmesi, hukuka uygunluğunun denetiminin yapılması ve koruma koşullarının takip edilmesi avukatın sağlayacağı en büyük faydalardandır. Ayrıca risk yönetiminde vereceği fikirler ile avukat yardımı önem arz eder. Bir vatandaş için anlaşılması zor gelen yasal düzenlemeler ve hukuki dil, avukatınız tarafından size anlaşılır biçimde açıklanır. Ayrıca uyuşmazlıkların çözümü ve müzakerelerin yürütülmesi sürecinde başarılı bir avukatın katkısı oldukça büyük olacaktır. Hayatın her alanında yer alabilen sözleşmelere ilişkin güncel yasal değişikliklerin takip edilmesi, özel uzmanlık gerektiren bilginin doğru şekilde kullanılması da bir sözleşmeler avukatına ihtiyaç duyulma sebeplerinden sayılabilir.
Sinan Eroğlu Avukatlık Bürosunun Sözleşmeler Hukuku Alanındaki Uzmanlığı
Sözleşmeler hukuku alanındaki uzmanlık, pek çeşitli yasal düzenlemelerin ve hukuki ilişkilerin doğru şekilde irdelenmesini de içerir. Bu nedenle hukuki danışmanlık hizmeti almak ve bu hizmeti yeterli kişilerden sağlamak büyük fayda sağlayacaktır. Sinan Eroğlu Hukuk ve Danışmanlık Ofisi ile ilerleyerek sözleşmeler hukuku alanında ihtiyacınız olan desteğe ulaşabilirsiniz.